כשבחוץ החום מגיע לפעמים עד 40 מעלות ובמקומות ממוזגים (לעיתים קרובות יתר על המידה) העובדים קופאים מקור (בעיקר העובדות - נשים רגישות יותר לקור), מעבר קיצוני בין טמפרטורות בפער גדול עלול להחליש את מערכת החיסון ולגרור את התופעה המכונה "נזלת מזגנים". מדובר בגודש בדרכי הנשימה העליונות ותופעות דמויות שפעת (מין זה מכונה "שפעת מזגנים"). האוויר היבש והקר שנפלט מהמזגן משפיע על העיניים, על העור ועל מערכת הנשימה, הריריות מתייבשות ובמקרים קיצוניים נגרמים סדקים זעירים דרכם נכנסים גורמי גירוי, חיידקים ומזהמים אחרים אל הגוף - התגובה כאן עלולה לגרום לכאבי ראש ותגובות אלרגיות אחרות (ריניטיס וכו'). האוויר הנפלט מהמזגן נשאב מתחתית החדר (מהרצפה וסביבתה) והואיל והמדובר במערכת של מחזור אוויר במעגל סגור נשאב האוויר מרצפת החדר ומתפזר על ידי המזגן בחדר כולו ולמרות שהפילטרים אמורים לסנן את האבק לעיתים אינם עומדים בכך ואין ביכולתם להתמודד עם חיידקים ווירוסים. לכן מומלץ לנקות פילטרים, לפזר את הקור (על ידי מאוורר קטן) בבית, להשאיר פתח לאוויר נקי מבחוץ ולגבי מזגנים שאין להם מפזר לחות לייצר לחות כזו באמצעים אחרים כגון מכשיר אדים קרים וכו'. לקראת לילה בכלל עדיף לכבות את המזגן ולפתוח חלונות כשהטמפרטורה מגיעה ל25 מעלות שהיא הטמפרטורה המומלצת להפעלת המזגן גם מטעמי חיסכון בחשמל וגם משיקולי בריאות.
מחלה קצת פחות ידועה אך הרבה יותר מסוכנת הקשורה במזגנים היא דלקת ריאות עקב הדבקה בחיידק הליגיונלה. מקורה של מחלה זו באירוע התפרצות של דלקת ריאות בשנת 1976 במלון בפילדלפיה בקרב משתתפי כנס הלגיון האמריקאי (מכאן שמה של המחלה). בין משתתפי הכנס חלו 182 איש בדלקת ריאות ו- 34 מתוכם נפטרו. בנתיחת ריאות הנפטרים בודד חיידק שלא היה ידוע עד אז ונעשתה חקירה על ידי ה- CDC לגבי בית הגידול של חיידק זה. הוברר שחיידק הליגיונלה גדל בסביבה לחה, במגדלי קירור, מעבים ומערכות המפזרות אוויר קר (בד"כ מערכות מיזוג מרכזיות מוסדיות המשתמשות בקירור על ידי מים). המדובר בדלקת ריאות קשה והטיפול בה הוא על ידי אנטיביוטיקה ספציפית (אזיטרומיצין וכו'). בארץ היה חשד למגיפה זו ב- 2003 בבתי מלון באילת כששני אורחים קשישים חלו, המלון נסגר ואורחיו פונו לבתי מלון אחרים. כל מערכת המים במקום חוטאה וטוהרה.
במחלה סיכון מוגבר לקשישים ובעלי מערכת חיסון לקויה. בניינים החשודים כ"בניינים חולים" (חסרי אוורור, בעלי רמה גבוהה של Co2 וכו') מועדים לפגיעה קשה מליגיונלה אם תמצא כזו. המדובר בסביבות עבודה סגורות שבהן גם חומרים נדיפים שונים, אדי צבע ממכונת צילום, וחלקיקים שונים של חומרי בידוד מהתקרה או משטיחי הרצפה. המחלה איננה מועברת בהדבקה מאדם לאדם אלא בחשיפה ישירה למחולל המחלה - חיידק הליגיונלה. על ידי נקיטת אמצעי זהירות וטיפול הן במשכננו הקטן והן במבני ציבור, במערכת הקירור או בחללי העבודה, ניתן להפחית את המקרים של עינוי נזלת הקיץ ואף להימנע מסיכון הדבקה בליגיונלה.
ע. שילוני עו"ד מומחה בנזיקין ובתביעות לביטוח לאומי - 30 שנות וותק והצלחות. בכל פניה לביטוח מהלאומי צלצלו לבדוק עימנו 04-9985212 משרדים בכרמיאל ובחיפה, שירות בכל מרכז - צפון ישראל.href="mailto:shilonican@gmail.comshilonican@gmail.com">">shilonican@gmail.com www.shilonican.com